Maatschappelijk gewenste invulling is leidend
Gemeenten die vastgoed willen verkopen via Biedboek.nl kunnen gebruik maken van een makelaar om het proces te begeleiden. Geen overbodige luxe, stelt onze collega Tjeerd de Haan, vastgoedexpert voor maatschappelijke organisaties, op het kennisplatform IVVD. “Verkopen behoort nu eenmaal niet tot de core business van gemeenten.”
Al ruim vijf jaar bemiddelt Rondmakers bij de verkoop van maatschappelijk vastgoed via Biedboek. “Wij kunnen de verkoop regelen van A tot Z. We helpen bij het opstellen en uitschrijven van het verkoopproces en richten de dataroom in waar alle stukken in komen. In veel gevallen maken we ook een plan met de stedenbouwkundige randvoorwaarden die wordt voorgelegd aan het college. Daarnaast doen we een Graydon-check en kijken we of er wellicht argumenten zijn om een Bibop-procedure te starten. Zo weten gemeenten dat de verkoop op een goede manier en Didam-proof verloopt.”
Waar een doorsnee makelaar voor de beste deal gaat, focussen de mensen van Rondmakers zich vooral op de maatschappelijk gewenste invulling van het vastgoed. “Bij de verkoop van maatschappelijk vastgoed gaat het vaak om transformatielocaties met een duidelijke ontwikkelopgave”, stelt De Haan. “Gemeenten gaan hierbij voor een stukje waardecreatie. Wij onderzoeken met de beleidsafdelingen welke nieuwe invulling er in het vastgoed wenselijk is. We geven als het ware een doorkijkje in het bestemmingsplan en vragen commitment van het college. Dat vergroot de courantheid en de waarde van het gebouw. Zo kunnen we samen een waardesprong creëren.”
Samen met een gemeente bepalen de vastgoedexperts van Rondmakers aan de voorkant van een verkoopproces wat het ideale resultaat is. De Haan: “Dat kan de hoogste prijs zijn, maar in de meeste gevallen is dat een combinatie van de best mogelijke invulling van het vastgoed en de hoogste prijs. Wonen is momenteel de ‘cashcow’ in de markt, maar wij kijken ook naar andere mogelijke invullingen en naar goede combinaties hiervan.’
Als voorbeeld noemt De Haan de verkoop van Noorderpoort, een voormalige technische hogeschool in Groningen. “Samen met Noorderpoort en de gemeente Groningen hebben we een plan gemaakt voor de invulling van dit gebouw. We hebben de stedenbouwkundige randvoorwaarden opgesteld en vervolgens de markt uitgedaagd om met plannen te komen middels een concurrentie gerichte dialoog.”
Volgens De Haan heeft dit tot een heel mooi en leuk proces geleid en uiteindelijk tot een terechte winnaar. “In het gebouw van 7.000 vierkante meter middenin de wijk Helpman worden nieuwe woningen gerealiseerd voor een mix aan doelgroepen. Hiermee is de gemeente heel tevreden, net als Noorderpoort. En ook de mensen in de wijk zijn tevreden, zij krijgen immers een mooie nieuwe invulling van het gebouw.’